Türkiye’de bu işi yapan 63 kişi kaldı

Menteşe İlçesinin Yetenekli Cam Ustası: Serdar Arslan

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan ve Türkiye’deki 63 cam ustasından biri olan Serdar Arslan, cam işlemeciliğiyle ilgili ilginç bir hikayeye sahip. Serdar Arslan, babasının camcılık mesleğine 8 yaşında adım attığını belirtiyor. Babasının yanında küçük yaşlarda cam işlemleri yaparak cam sanatına olan sevgisini geliştirmiş.

Arslan, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nde Sanat Tarihi eğitimi alarak, baba mesleğini akademik kariyerle de birleştirmiş. İstanbul’da Hürrem Sultan Türbesi ve Fatih Sultan Mehmet’in mezar taşı restorasyonlarında da çalışmış.

Arslan, meslek hikayesini anlatırken, “Babamın mesleği de camdı. 8 yaşındayken dükkâna gidip gelirken cam takmaya başladım. Cam süslemeleriyle ilgilenirken bu işi daha çok sevdim. Ortaokul döneminde babamla çalışmaya devam ettim ve Endüstri Meslek Lisesi Ağaç İşleri Bölümü’ne gittim. Babamla birlikte çalışmayı sürdürdüm. Daha sonra Trakya Üniversitesi Teknik Ressamlık Bölümü’nü kazandım. Üniversite yıllarında boş zamanlarımı İstanbul’daki sanatkârların yanında geçirerek kendimi geliştirdim. Mezuniyetin ardından Muğla’ya döndüm ve 2 yıl daha 9 Eylül Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okudum. Askere gittim, geldim, evlendim, hala bu mesleği sürdürüyorum.”

“SİPARİŞ ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ”

Renkli camların birleşmesiyle oluşan vitray sanatını anlatan Arslan, “Cam işlemeciliği öz Türkçede Finisaj, Osmanlıcada Revzen-i Menkuşü, İngilizcede vitray diye geçer. Finisaj deyince kimse anlamıyor. Halk arasında herkes bu işi vitray diye bilir” diyerek üretim sürecinden bahsediyor.

“Ana temamız cam sanatları. Kapı ve pencere camlarından ısıcam üretimine kadar birçok alanda çalışıyoruz. Ancak esas ağırlığımız cama sanatsal işlemeler yapmak. Sipariş üzerine çalışıyoruz ve cam sanatını el işçiliğiyle sürdürüyoruz.”

Türkiye’de vitray sanatını icra eden 63 kişiden biri olduğunu dile getiren Serdar Arslan, “Ben 60 yaşındayım, daha ne kadar devam edebilirim bilmiyorum. Muğla’da tek ustayım. Bu işi öğrenmek isteyenlere elimden geldiğince öğretiyor ve katkı vermeye çalışıyorum” diyor.

“BİZİ SAHİLLER KURTARDI”

Muğla’nın sahil kesimlerinden gelen işlerin ekonomik olarak kendilerini ayakta tuttuğunu dile getiren Arslan, “Muğla’nın içine vitrayı zor öğrettik, ‘Aman kırılacak bir şey değil mi bu? Buna para mı verilir’ dediler. Bizi sahiller kurtardı, Marmaris, Datça, Bodrum, Fethiye ve Akyaka. Şimdi Muğla Merkez’de Ortaköy ve Yenice Gülağzı tarafından yapılan villalardan da işler geliyor” diye konuşuyor.

Arslan, bilgisayarlı sistemlerin bir dönem el işçiliğine olan ilgiyi azalttığını ancak kaliteli üretimin tekrar el işçiliği ile tercih edildiğini vurgulayarak, “Bir dönem bilgisayardan kes-yapıştır sistemi moda oldu. O dönemde bir duraksamamız oldu, işlerimizi etkiledi. Ancak kesip yapıştırmalı malzemeler güneşte dayanamayıp solunca insanlar el işçiliğine geri göndü. Biz işimizi sağlam ve garantili yapıyoruz. Özel boyalar kullanarak güneşe, yağmura ve soğuğa dayanıklı ürünler yapıyoruz” diyor.

Arslan, her yıl kendisine Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından şehit mezarlarının yazılarının restorasyonunun işi geldiğini de belirterek, “Bazen müşterilerde el sanatı mezar taşı siparişi veriyor” diyor.

Related Posts

Eski ABD Başkanı Biden: Bazı Avrupalı liderler Trump konusunda benden yardım istiyor

Eski ABD Başkanı Biden: Bazı Avrupalı liderler Trump konusunda benden yardım istiyor

Japon Baba Vanga’dan korkutan uyarı! Dikkatler 5 Temmuz’a çevrildi

Japonya’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem, ünlü kahin Ryo Tatsuki’nin 5 Temmuz 2025 için öngördüğü “büyük doğal afet” kehanetini yeniden gündeme getirdi. Depremin, kehanetle bağlantılı bir öncü sarsıntı olup olmadığı ise merak konusu oldu.

AKP’li belediyeden yarım ton baklava, çeyrek ton fıstık alımı

AKP’li Şahinbey Belediyesi, doğrudan temin yöntemiyle yalnızca bir firmadan 560 kilo baklava ve 250 kilo fıstık aldı. Kamu kaynağından yapılan harcamanın toplamı 496 bin 800 TL oldu.

İzmir kıyameti yaşıyor! Yangınlara müdahale sürüyor; tahliyeler var, otoyol trafiğe kapatıldı…

İzmir’de Aliağa, Foça, Seferihisar, Buca ve Menderes’in ardından Çeşme’de de orman yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan yoğun müdahale sürerken birçok mahalle tahliye edildi. Bu arada İzmir-Çeşme Otoyolu da trafiğe kapatıldı.

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

Eski CHP genel başkanları kim? Geçmişten bugüne CHP genel başkanları…

Geçmişten bugüne CHP genel başkanlarının kimler olduğu merak ediliyor. İşte, geçmişten bugüne CHP genel başkanları…