Sağlık Bakanı Memişoğlu: Böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri sezaryen olabilir

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: “Sezaryen Doğumlar Böbrek Sağlığını Tehdit Ediyor”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Tıbbi gereklilik olmadan yapılan sezaryen doğum, anne ve bebek sağlığı için risk haline geldi. Bebeğin böbrek hücreleri son 4-5 haftada tam gelişiyor. Erken aldığınızda hücreler gelişmiyor. Türkiye en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında. Nedenlerden biri bu olabilir” dedi.

Sabah gazetesine konuşan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sezaryen doğumun böbrek hastalıklarının nedenlerinden biri olabileceğini söyledi. Ülkemizdeki yüksek sezaryen oranlarına dikkat çeken Memişoğlu, özellikle özel hastanelerdeki oranın yüzde 78’e kadar çıkabildiğine vurgu yaptı. Sezaryenlerin anne ve bebek sağlığı için risk oluşturduğunu belirten Bakan, yalnızca tıbbi gereklilikler doğrultusunda bu yönteme başvurulması gerektiğini vurguladı. Bebeğin böbrek hücrelerinin son 4-5 haftada tam olarak geliştiğini ve erken alındığında bu hücrelerin gelişiminin tam olarak sağlanamayabileceğini ifade etti. Memişoğlu, Türkiye’nin en çok böbrek hastası olan ülkeler arasında yer almasının nedenlerinden birinin bu olabileceğine dikkat çekti.

Kadınların doğum tercihlerinin saygıyla karşılanması gerektiğini belirten Bakan Memişoğlu, doğumların sembolik tarihlerle ilişkilendirilip paket haline getirildiğine ve bu durumun doğum sürecine zarar verdiğine değindi. “Normal doğum yap, sezaryen doğum sağlığa uygun değil” yaklaşımının yeterli olmadığını belirten Memişoğlu, annenin psikolojik olarak doğuma hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Bu nedenle, ebelik hizmetlerine önem verildiğini ve gebeliğin son 3 ayında anne adayının bir ebeyle eşleştirileceğini ve doğumdan sonraki bir sene boyunca ebe tarafından takip edileceğini açıkladı.

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.