Plastiğin doğada parçalanması ne kadar sürüyor? İşte korkunç cevap!

Dünya Plastik Kirliliğiyle Nasıl Başa Çıkabilir?

Pasifik Okyanusu’nda, ABD ile Japonya arasında, akıntıların bir araya geldiği noktalarda dev plastik adaları bulunuyor. Ancak, denizlerimiz değil, su kaynaklarımız ve tarım topraklarımız da mikroplastiklerle dolu durumda. Bu mikroplastikler artık insan bedenine de ulaşıyor.

Ahşap veya kağıt gibi doğal malzemelerden farklı olarak, plastik sentetik bir yapıya sahiptir, bu nedenle çözülmesi zordur. Yıllar süren geri dönüşüm çabalarına rağmen, küresel olarak sadece %9’u geri dönüştürülebilirken, geri kalan %90 çevreye zarar verecek şekilde doğada kalıyor.

Eğer insanlık bugün plastik kullanımına son verirse, dünyanın plastikten temizlenmesi ne kadar süre alacak? İşte, çevreye attığımız çöplerin doğada ne kadar kalacağı:

  • Plastik poşetler – 20 yıl
  • Plastik kaplı kahve kupaları – 30 yıl
  • Plastik pipetler – 200 yıl
  • Soda kutusu halkaları – 400 yıl
  • Plastik şişeler – 450 yıl
  • Diş fırçaları ve tek kullanımlık bezler – 500 yıl
  • Strafor – 500 yıl
  • Olta ipi – 600 yıl

Ancak, plastik parçalanması da çözüm değil. Plastik, mikroplastiklere dönüşerek çevremizde kalıcı hale geliyor ve hatta besin zincirimizde yer alıyor. Artık bilim insanları, insan beyninde bile mikroplastik bulabiliyor.

Bu sentetik kimyasal mikropartiküller, insanların hormonlarını bozuyor, erken yaşlanmaya ve ciddi hastalıklara neden oluyor. Dolayısıyla, her kullandığımız plastik malzeme aslında kendi sağlığımızı tehlikeye atıyor.

Related Posts

Bu 3 güne dikkat: Dünya’nın dönüş hızı zirve yapacak

Göz açıp kapayıncaya kadar… Dünya’nın kendi etrafında dönüşü artık daha da hızlandı. Öyle ki, bazı günler tarihin en kısa günleri listesine giriyor — hem de milisaniyelerle!

Elektrikli araç devriminde gizlenen tehlike: Kimsenin fark etmediği kriz kapıda!

Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırarken, onları çalıştıran en kritik bileşen olan lityumda tedarik uyarısı geldi. Yeni araştırma, 2030’a kadar kıtlık kapıda diyor.

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Teknoloji doğayı kurtarabilir mi? Robot arılar sahnede

Dünya genelinde arı popülasyonlarının dramatik şekilde azalması, tarımsal üretimi tehdit ederken, bilim dünyası bu krize yenilikçi bir çözümle yanıt veriyor: Robot arılar. Polenleme süreçlerini taklit edebilen bu minyatür teknolojik harikalar …

Adobe’dan iPhone’a özel kamera uygulaması: Project Indigo

Adobe, iPhone kullanıcılarına yepyeni bir fotoğraf deneyimi sunmak için “Project Indigo” adlı uygulamasını tanıttı. Üstelik bu uygulamanın arkasında, Google’ın Pixel telefonlarındaki etkileyici kamera teknolojisine katkıda bulunan ünlü isim Marc Levoy var.

Elon Musk’ın Yapay Zekâ girişiminin aylık 1 milyar dolar masrafı var

Elon Musk’ın üzerinde fazlasıyla durduğu yeni yapay zekâ şirketi xAI, adeta para yutan bir canavara dönüşmüş durumda.