Kamu İşçilerini Kapsayan 2025 Yılı Toplu İş Sözleşmelerinde Güncel Durum
Kara yolları, demir yolları, elektrik üretim santralleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bine yakın işçiyi ilgilendiren 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor.
Görüşmeler kapsamında, işveren ve işçi tarafları bir araya geldi. TÜHİS Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş, TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, TÜRK-İŞ Genel Başkan yardımcıları Ramazan Ağar ve İrfan Kabaloğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli ve Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu ile ilgililer katıldı.
Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti ve yaklaşık bir saat sürdü. Toplantının ardından TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri basın mensuplarına bilgi verdi.
“Kamu işvereni teklifini sunmadı”
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, 27 Şubat’ta işçi kesimi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na tekliflerini ilettiklerini ancak bugünkü toplantıda karşı teklif almadıklarını belirtti.
Ağar, toplantıda ücretler konusunda detaylı görüşmeler yaptıklarını ve bakanlıkla hala çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Sendikaların çoğunluğunun ara buluculuk safhasında olduğunu ve sürecin sona erdiğini vurguladı.
Ağar ayrıca, “Ara buluculuk 15 günlük süreye sahip. 6 gün daha uzatma şansı var. Anlaşma sağlanamazsa grev kararı alacağız. Ardından 53 günümüz olacak. Temmuzun sonuna kadar süremiz var. Önümüzdeki hafta TÜHİS ve Bakan Yardımcısı yoğun bir çalışma yapacaklarını ve bize teklif sunacaklarını belirttiler. Teklifi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Teklif gelmezse bir araya gelmeyeceğiz”
Ağar, işçilerin geçim koşulları nedeniyle toplu sözleşmenin imzalanmasını sabırsızlıkla beklediğini ifade ederek, “İnsanların mutlu olacağı ücretlerin verilmesini istiyoruz.” dedi.
Ağar, “Teklif gelmezse bir araya gelmeyeceğiz. Teklifin mutlaka gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta teklifi bekliyoruz. Teklif gelmezse, sadece ‘Gelin, tekrar görüşelim’ düşüncesi varsa bir araya gelmek anlamlı olmayacak. Teklif gelirse, alınacak tavrı paylaşacağız.” şeklinde konuştu.
Ağar, sürecin iyi geçmesini umarak, “Daha zorlanmadan, makul ve geçim şartlarını karşılayacak bir ücret teklifi bekliyoruz.” dedi.
Grev durumunda sürecin işleyişi hakkında soruya cevap veren Ağar, “Ara buluculuk süresi bittikten sonra grev kararı almak zorundasınız. Ancak grevi ne zaman uygulayacağınız sizin tercihinize bağlı. Grev kararı aldığınız gün uygulayabilir veya 53 gün sonra uygulamaya koyabilirsiniz. Bu konuları daha sonra görüşeceğiz.” şeklinde konuştu.