Akkuyu’da ekipman krizi: Rus şirket dava açıyor

Rus Şirket, Siemens Energy’ye Dava Açıyor

Rus haber ajansı Sputnik’in aktardığı habere göre Likhaçev, Rossiya 24’e verdiği röportajda, Siemens Energy’nin daha önce üretilmiş ve ödemesi yapılmış ekipmanı teslim etmeyi reddettiğini ifade etti. Likhaçev, “Açıkçası mahkeme süreci olacak. Ön ödemeli ekipman teslim edilmedi. Bu ekipmanı başka bir yerden satın almak ve kurulum tarihlerini ayarlamak zorunda kalmamız bizim için ek maliyetlere neden oldu” diye konuştu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, geçen yıl ekim ayındaki açıklamasında, Siemens Energy şirketinin Akkuyu NGS’nin ilk ünitesine ekipman tedarik etme konusundaki sözleşmesel yükümlülüklerini ihlal ettiğini duyurmuştu. İlk ünitesi 2025 yılı içinde devreye alınması öngörülen santral dört güç ünitesinin de faaliyete geçmesinin ardından Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak.

Aralık ayında ekonomi basınıyla buluşmasında konuyla ilgili konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Siemens’e bu ekipmanla ilgili sipariş Rosatom tarafından, Akkuyu için 2020 yılında verilmiş. Parası ödenmiş. Siemens bunu yapmış, deposuna koymuş. İhracat için Alman hükümetinin onayı olmadığı için onlar da 2022 yılında başlayan savaşı bahane ederek bunu söylüyorlar. 2020’de verilmiş bir sipariş. Bir yaptırım bile olacaksa geriye doğru yürümemesi lazım. Ama buna rağmen Siemens bunu 1.5 yıl geciktirdi ve Ruslar projenin gecikmesi söz konusu olduğu için de bir aşamada ve artık Siemens Energy’den ümidi kestikleri için siparişi Çin’e geçtiler. Çin’de bu ekipmanlar üretilmeye başlandı. O ekipmanlar geldi ve yerlerine monte edilmeye başlandı. Dolayısıyla tekrar buradan Siemens’e dönüş artık söz konusu olmaz.” demişti.

Related Posts

Tağşişte ilk sıra zeytinyağının

Tarım ve Orman Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayınladığı ‘taklit ve tağşiş’ listesini bu ay ikinci kere güncelledi. 

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu