Ailece sinemaya gitmek lüks oldu!

Kültür Harcamaları ve Lüks Eğlence Etkinlikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamaları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, kültür ve eğlence alanında yapılan harcamaların payı giderek azalırken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks hâline geldi.

Sözcü’den Belce Örü’nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri üzerine hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle kültürel etkinlikler artık aile bütçelerinde daha az yer kaplamaya başladı. 2023’te kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 olarak kaydedildi. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise ilk sıraları veri işleme ekipmanları yüzde 22, televizyon ve televizyon ekipmanları yüzde 21 ve kitaplar yüzde 15 ile aldı. Sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.

Aralık ayında, eğlence ve kültür harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 aşarak dikkat çekti.

Sinema biletleri 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir sinema salonunda patlamış mısır ve içecek almayı hayal etmek dahi zorlaşıyor. Bir kişi için, taze mısır ve içecek içeren en düşük menü fiyatı 210 TL’den başlıyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’yi aşan bir bütçeye mal olabiliyor.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor – Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Tağşişte ilk sıra zeytinyağının

Tarım ve Orman Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayınladığı ‘taklit ve tağşiş’ listesini bu ay ikinci kere güncelledi. 

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu