DeepSeek’in AI modeli şok etkisi yarattı: Teknoloji devlerinde 1 trilyon dolar kayıp!

DeepSeek Yapay Zeka Girişimi, Teknoloji Devlerini Etkisi Altına Aldı

Çin merkezli yapay zeka girişimi DeepSeek, teknoloji sektöründe büyük bir sarsıntı yarattı. Nvidia gibi AI çip üreticilerinin piyasa değeri yaklaşık olarak yüzde 20 düşerken, ABD’nin önde gelen bulut bilişim devleri Alphabet, Amazon ve Microsoft’un hisse senedi fiyatlarında da ciddi kayıplar yaşandı. Amerikalı teknoloji devleri toplamda 1 trilyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar.

TEKNOLOJİ DEVLERİNDE BÜYÜK KAYIP

DeepSeek’in devrim niteliğindeki yapay zeka modeli R1, küresel teknoloji hisselerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Nvidia, Alphabet, Amazon ve Microsoft gibi dev şirketler, toplamda 1 trilyon dolarlık piyasa kaybına uğradılar.

DEEPSEEK’İN BAŞARISI HEDEFLERİ AŞIYOR

DeepSeek’in geliştirdiği dil modeli R1, Batılı rakiplerine yakın performans sunarken daha az bilgisayar gücü ve maliyetle çalışabiliyor. Bu durum, DeepSeek’in chatbot uygulamasının iPhone’da en çok indirilen uygulama olmasını sağladı.

ABD’NİN TEKNOLOJİ DEVLERİNİN TEPKİSİ

Geçen yıl veri merkezlerine yapılan harcamalar 180 milyar doları aştı. Microsoft ve Meta gibi şirketler, 2025 için büyük harcama planları yapıyordu ancak, DeepSeek’in düşük maliyetli yaklaşımı bu yatırımların verimliliğini gözden geçirmelerine neden oldu.

ŞU ANKİ BELİRSİZLİKLER

According to The Economist, yeni yapay zeka modelleri daha fazla işlem gücü gerektirse de eğitim maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu durum, gelecekte maliyetlerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlikler yaratıyor.

DeepSeek’in başarısı, ABD’nin Çin’e yönelik çip ihraç etme kısıtlamalarının etkisiz olduğunu ortaya koyuyor. Daha sıkı ihracat kısıtlamalarının uygulanabileceği konuşuluyor.

Yapay zekanın yaygınlaşmasındaki zorluklar devam ederse, teknolojiye olan talepte azalma yaşanabilir.

Piyasadaki bu belirsizlikler, daha ucuz yapay zeka modellerinin teknoloji kullanımını artırabileceğini ancak mevcut şirketlerin zor durumda kalabileceğini ve talep düşüşünün bir çöküşe yol açabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Tağşişte ilk sıra zeytinyağının

Tarım ve Orman Bakanlığı, internet sitesi üzerinden yayınladığı ‘taklit ve tağşiş’ listesini bu ay ikinci kere güncelledi. 

Türk Hava Yolları ve Airlink havayolu ortak uçuş anlaşmasına imza attı

Türk Hava Yolları, Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek amacıyla Güney Afrika merkezli Airlink ile kapsamlı bir kod paylaşım anlaşmasına imza attı. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe girecek olan anlaşmanın imza töreni, Airlink’in Johannesburg’taki Genel Yönetim Merkezi’nde, her iki şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’dan 18 bin atama açıklaması!

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, AK Parti Grup Toplantısı öncesi 18 bin sözleşmeli sağlık personeli alım sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu